Dirigeren is de oudste vorm van inclusief leiderschap

Over dirigent Alexander de Blaeij

For English, click here


Dirigent Alexander de Blaeij studeerde viool bij Else Krieg aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij zette zijn opleiding voort bij Denis Zsigmondy aan de Universiteit van Mainz. Sinds 2001 maakt hij deel uit van de eerste vioolgroep van Het Gelders Orkest (HGO).


Gaandeweg ontpopte De Blaeij zich als een zeer opmerkelijk dirigeertalent. In 2008 nodigde Martin Sieghart, honorair gastdirigent van Het Gelders Orkest, hem dan ook uit om onder zijn leiding directielessen te nemen in Graz. In juni 2008 maakte De Blaeij zijn debuut als dirigent bij Het Gelders Orkest en in november 2010 leidde hij HGO en het Toonkunstkoor Arnhem in de actie tegen het cultuurbeleid van het Kabinet Rutte I, 'De Schreeuw', in Musis Sacrum te Arnhem. Zijn debuut als operadirigent maakte De Blaeij in april 2011 bij het Kameroperahuis te Zwolle.


In januari 2012 leidde De Blaeij een reeks kinderconcerten met HGO en op 14 februari dirigeerde hij het orkest tijdens het Valentijnsconcert. Tijdens dit evenement maakte hij onder meer diepe indruk met zijn interpretatie van het 'Vorspiel' uit Wagners muziekdrama 'Tristan und Isolde'.


In januari 2016 maakte Alexander zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij een kamermuziekensemble dirigeerde in de AAA-serie van het orkest. In 2017 dirigeerde hij bij het KCO een stuk van Rosalie Hirsch en in mei 2018 dirigeerde hij een concert met Eva Maria Westbroek in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.


In juli 2014 baarde Alexander de Blaeij opzien bij de internationale jury van het prestigieuze Wiener Musik Seminar. Hij dirigeerde Bruckner met het Savaria Symphony Orchestra en won de tweede prijs.


Bij HGO experimenteerde De Blaeij ook met nieuwe muziek en alternatieve presentatievormen. Met de HGO Rebels kwam het tot diverse spraakmakende producties. In Duisburg speelde men op het Brachensiedlung Festival en met dansgroep Gif.t maakte hij de voorstellingen "Loveseat" en "The Cloud". Alexander ontwikkelde voor de opening van station Arnhem in 2015 het muzikale deel en dirigeerde tijdens deze opening ook Het Gelders Orkest.


In 2012, 2013 en 2014 leidde Alexander meerdere projecten aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In 2017 leidde hij een project aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.

Dirigent boeken?

Neem contact op met Martijn Jacobus van Impulse Art Management:


+31 6 54 26 77 17

martijn@impulseartmanagement.nl

Van horen zeggen

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Getting in to the flow
Het was mij een groot genoegen om met Alexander de Blaeij samen te werken. Zijn dirigeren was helder en elegant en hij deed echt alles om het voor mij zo gemakkelijk mogelijk te maken om te zingen. Hij heeft het talent om tegelijkertijd te leiden en te begeleiden, wat zeer zeldzaam is. Het beste deel was dat we enorm veel plezier hadden en echt in de flow kwamen samen, de meest prachtige prestatie in het samen muziek maken.


Eva Maria Westbroek - Sopraan

Een uitzonderlijk talent ontdekt
Als Chefdirigent van Het Gelders Orkest was ik onder de indruk van het uitstekende actieve vioolspel van Alexander de Blaeij. Toen hij voor mij dirigeerde, was het voor mij dan ook meteen duidelijk dat hij een sterke persoonlijkheid heeft, verbonden met een aangeboren talent voor dirigeren. Ik heb Alexander uitgenodigd om bij mij aan de Universiteit van Graz zijn talent verder te ontwikkelen. In korte tijd heeft De Blaeij zich snel ontwikkeld tot een betrouwbare en uitdagende dirigent.'


Martin Sieghart - Professor aan de Musikuniversität Graz, Oostenrijk
Bevlogenheid en Passie in elke beweging
Alexander de Blaeij is in mijn ogen een zeer getalenteerde en veelbelovende jonge dirigent. Mede dankzij zijn mooie natuurlijke en vloeiende slagtechniek kan hij zijn gedrevenheid en bevlogenheid in de muziek op een directe manier overbrengen bij een orkest, hij grijpt daarbij de aandacht van elke orkestmusicus en er ontstaan zeer lange spanningsbogen in zijn muzikale interpretaties.


Sonja van Beek - Violiste