Dirigeren is de oudste vorm van inclusief leiderschap

Over dirigent Alexander de Blaeij

For English, click here


“Vertel altijd je verhaal” zei professor Denes Zsigmondy tegen Alexander toen hij bij hem viool studeerde. Een zeer waardevolle les waar hij nog dagelijks mee werkt. Verzand niet in techniek, maar open jezelf naar je publiek. Dirigeren openende nog meer deuren voor Alexander om zijn verhaal te vertellen en om met muziek mensen te bereiken. 


Dirigeren inspireert Alexander. Hij studeerde viool bij Else Krieg aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en aan de universiteit van Mainz bij Professor Denes Zsigmondy. Na zijn studie kreeg hij al snel een baan bij Het Gelders Orkest. Martin Sieghart zag een andere potentie bij hem en nodigde Alexander uit om bij hem directie te studeren aan de universiteit van Graz. Al tijdens deze studie begon Alexander met dirigeren en werkte hij samen met orkesten en ensembles van o.a. Het Gelders Orkest, Het Koninklijk Concertgebouw orkest, Phion en het Savaria Symphony Orchestra. Hij won de 2e prijs bij de prestigieuze Wiener Musiktage met zijn uitvoering van de 4de symphonie van Bruckner.


Alexander deelt graag zijn kennis over de kunst van het orkestspel met jonge mensen en werkte met jeugdorkesten zoals Het Nationaal Jeugdorkest, orkest van het Conservatorium van Groningen en het orkest van de universiteit van Hannover. De inspiratie die hij hier van krijgt kreeg hij ook toen hij met Eva Maria Westbroek mocht samenwerken. Samen met een ensemble uit het Koninklijk Concertgebouw Orkest voerden ze de Sieben Frühe Lieder van Alban Berg uit. Van Eva leerde hij dat niets zo belangrijk is dan samen in the flow komen en genieten.


Verander niet het product, maar het pakketje! Alexander werkt aan vernieuwende concepten waar orkesten uit hun confortzone moeten komen, maar waar de klassieke muziek in zijn pure vorm nog steeds het hoofdgerecht is. Laten zien dat we geen andere muziek stijlen of hippe artiesten nodig hebben om het orkest hip te laten zijn. We moeten goed kijken hoe we ons presenteren om daarmee weer vrienden te worden met ons publiek. Dit is de missie die we nu als musici hebben om te zorgen dat de rijke traditie niet verloren gaat en mensen geen toegang meer hebben tot deze prachtige muziek.


“Zijn interpretatie van het Vorspiel van Wagners’ muziekdrama ‘Tristan en Isolde’ bracht me terug naar de goede oude tijd” zei musicoloog en Wagner kenner Maarten Brandt in zijn beoordeling van een concert van Alexander. Grappig hieraan is dat juist dit concert een van de eerste pogingen van hem was om concerten te ontdoen van hun stoffige imago. Alexander probeert altijd frisse nieuwe wegen te vinden om klassieke muziek te presenteren en te laten horen waar ‘de goede oude tijd’ voor staat.


“Het allerleukste was dat we verschrikkelijk veel lol hadden en echt samen in de flow kwamen. Voor mij de belangrijkste prestatie tijdens samen muziek maken” zei sopraan Eva Maria Westbroek na een concert dat ze samen gaven in Amsterdam. Dit staat voor alles waar ook Alexander in gelooft in muziek. Geniet bij het luisteren en kom in de flow van de muziek.

Vorspiel Tristan und Isolde, Richard Wagner

Vorspiel Tristan und Isolde, Richard Wagner 14-02-2012. With thanks to The Arnhem Philharmonic Orchestra / Het Gelders Orkest and Omroep Gelderland.

Prokofiev Promo

Promo Donau

Dirigent boeken?

Neem contact op met Martijn Jacobus van Impulse Art Management:


+31 6 54 26 77 17

martijn@impulseartmanagement.nl

Van horen zeggen

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Getting in to the flow
Het was mij een groot genoegen om met Alexander de Blaeij samen te werken. Zijn dirigeren was helder en elegant en hij deed echt alles om het voor mij zo gemakkelijk mogelijk te maken om te zingen. Hij heeft het talent om tegelijkertijd te leiden en te begeleiden, wat zeer zeldzaam is. Het beste deel was dat we enorm veel plezier hadden en echt in de flow kwamen samen, de meest prachtige prestatie in het samen muziek maken.


Eva Maria Westbroek - Sopraan

Een uitzonderlijk talent ontdekt
Als Chefdirigent van Het Gelders Orkest was ik onder de indruk van het uitstekende actieve vioolspel van Alexander de Blaeij. Toen hij voor mij dirigeerde, was het voor mij dan ook meteen duidelijk dat hij een sterke persoonlijkheid heeft, verbonden met een aangeboren talent voor dirigeren. Ik heb Alexander uitgenodigd om bij mij aan de Universiteit van Graz zijn talent verder te ontwikkelen. In korte tijd heeft De Blaeij zich snel ontwikkeld tot een betrouwbare en uitdagende dirigent.'


Martin Sieghart - Professor aan de Musikuniversität Graz, Oostenrijk
Bevlogenheid en Passie in elke beweging
Alexander de Blaeij is in mijn ogen een zeer getalenteerde en veelbelovende jonge dirigent. Mede dankzij zijn mooie natuurlijke en vloeiende slagtechniek kan hij zijn gedrevenheid en bevlogenheid in de muziek op een directe manier overbrengen bij een orkest, hij grijpt daarbij de aandacht van elke orkestmusicus en er ontstaan zeer lange spanningsbogen in zijn muzikale interpretaties.


Sonja van Beek - Violiste